فهرست مقاله
- پیلینگ صورت چیست و انواع آن کدامند؟
- انواع پیلینگ شیمیایی
- مزایا و فواید پیلینگ صورت
- معایب و عوارض پیلینگ صورت چیست؟
- در پیلینگ صورت از چه مواد و ترکیباتی استفاده میشود؟
- چه کسانی میتوانند facial peeling را انجام دهند؟
- دوره بهبود پیلینگ شیمیایی چقدر است؟
- مراقبتها و نکات مهمی که بعد از پیلینگ باید رعایت کنید
- هزینه facial peeling چقدر است؟
- انجام پیلینگ صورت در خانه
- بهترین ماسک های خانگی پیلینگ صورت
- معرفی بهترین سرم پیلینگ صورت
- سخن نهایی
حتما شما هم تا به حال با مشکلات مختلف پوستی مواجه شده اید. مشکلاتی از قبیل جوش صورت، خشکی پوست یا دهیدراته شدن، چربی بیش از اندازه پوست، منافذ باز پوست، چین و چروک و مشکلات دیگر که ممکن است هر کسی را درگیر کند. تاکنون برای رفع این مشکلات راه حل های مختلفی ارائه شده است مانند میکرودرم آبریژن، مزونیدلینگ صورت و … استفاده از انواع محصولات مراقبت پوستی مانند تونر پوست، کرم ها و سرم های پوستی مختلف و بسیاری روش های دیگر که احتمالا شما هم امتحان کرده اید. اما یکی از روش های آسان، ارزان و با کم ترین عارضه پیلینگ پوست صورت است.
این روش را می توانید هم در کلینیک های پوست و تحت نظارت متخصص پوست و هم در منزل انجام دهید. اگر تا به حال این روش را امتحان نکرده اید و اطلاعاتی درباره آن ندارید، پیشنهاد می کنیم که این مقاله را از دست ندهید. ما تمام اطلاعات لازم درباره پیلینگ صورت، انواع آن، مزایا، معایب، نکات مراقبتی قبل و بعد و طرز تهیه بهترین ماسک های پیلینگ خانگی را در اختیار شما قرار می دهیم. با ما همراه باشید.
پیلینگ صورت چیست و انواع آن کدامند؟
به فرایندی که پوست با کمک محلولهای شیمیایی لایه برداری شود، پیلینگ صورت (facial peeling) میگویند. در واقع در این فرایند که نوعی فیشیال صورت محسوب می شود، لایه رویی و آسیب دیده پوست برداشته میشود. پیلینگ، فقط مختص پوست صورت نیست و میتوان این عملیات را بر روی گردن، دستها و سینه نیز انجام داد. این روش نسبت به سایر روشهای لایه برداری، آسیب بسیار کمی به پوست میزند و در مدت زمان کمی مشکلات پوستی را از بین میبرد. روش پیلینگ دارای انواع مختلفی است که شامل موارد زیر میباشند:
پیلینگ لیزری
پیلینگ لیزری در سالهای اخیر مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است و دو نوع دارد که از طریق آنها پوست لایه برداری میشود. این دو نوع، شامل موارد زیر میباشند:
- لیزر دی اکسید کربن
- لیزر اربیوم یاگ
پیلینگ مکانیکی
در این روش با کمک ابزار پیلینگ صورت مانند سوزن پیلینگ یا قلم پیلینگ انجام میشود. پیلینگ مکانیکی مشکلات پوستی عمیق و قدیمی را رفع میکند؛ به همین دلیل طرفداران زیادی دارد.
پیلینگ شیمیایی
همان طور که در ابتدا بیان شد، این روش با کمک محلولها و مواد شیمیایی انجام میشود. این محلولها از ترکیب اسیدهای متفاوتی به وجود میآیند. برخی از این اسیدها که در اسید تراپی صورت استفاده می شوند شامل موارد زیر میباشند:
- لاکتیک اسید
- تری کلرواستیک اسید
- کربولیک اسید ( فنل)
- ساسیلک اسید
این پیلینگ خود نیز دارای انواع مختلفی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
انواع پیلینگ شیمیایی
پیلینگ شیمیایی بر اساس عمق لایه برداری، دارای انواع مختلفی است که آنها شامل موارد زیر میباشند:
پیلینگ شیمیایی نرم یا سطحی (Light chemical peel)
همان طور که از نامش پیداست، این روش ملایمترین نوع facial peeling است و میتوان بدون استفاده از بی حسی آن را انجام داد. این روش اغلب برای از بین بردن مشکلاتی همچون: چین و چروک، کک و مک، تغییرات رنگ پوست و غیره، مورد استفاده قرار میگیرد. اگر این روش را انتخاب میکنید، به یاد داشته باشید که با یک بار، مشکل پوستی شما از بین نخواهد رفت و باید برای از بین بردن آن، این فرایند را مجدد تکرار کنید.
پیلینگ شیمیایی متوسط (Medium chemical peel)
این روش نسبت به پیلینگ سطحی، عمیقتر و موثرتر است و برای از بین بردن مشکلاتی همچون: چین و چروک مورد استفاده قرار میگیرد. اگر این روش را انتخاب کرده اید، باید پس از اتمام فرایند چند روز استراحت کنید؛ زیرا، این روش عوارض زیادی دارد. برخی از رایجترین این عوارض، شامل موارد زیر میباشند:
- سوختگی
- درد
- تورم
پیلینگ شیمیایی سخت و عمیق (Deep chemical peel)
اگر سوختگی و یا مشکل پوستی عمیق و قدیمی دارید، این روش برای شما بسیار مناسب است. در واقع متخصصان از طریق این روش، عمیقترین لایههای پوست را نیز تمیز کرده و لایه برداری میکنند. اگر این روش را انتخاب کردهاید، بهتر است بدانید که نیازی نیست تا این فرایند را مجددا تکرار کنید؛ بلکه، با انجام یک بار خواهید دید که مشکلاتان رفع خواهد شد.
مزایا و فواید پیلینگ صورت
حال که به طور کامل با facial peeling و انواع آن آشنا شدید، بهتر است که با فواید و مزایای آن نیز آشنا شوید. این روش دارای فواید زیادی است که برخی از آنها شامل موارد زیر میباشند:
- از بین بردن چین و چروک پوست
- از بین بردن خطوط ریز پوست
- کاهش زخمهای سطحی پوست
- بهبود زخمهای قدیمی
- درمان آسیبهای ناشی از خورشید
- درمان اختلالات رنگدانه پوست
- بهبود کلی سطح پوست
- افزایش شادابی و طراوت پوست
- جوان ماندن پوست
- نرم و لطیف شدن پوست
- کاهش آکنه و لکهای پوستی
معایب و عوارض پیلینگ صورت چیست؟
همانند سایر روشهای لایه برداری، facial peeling نیز دارای معایب و عوارضی است که برخی از این معایب شامل موارد زیر میباشند:
۱. تغییر رنگ پوست
تغییر رنگ پوست، یکی از رایجترین عوارض facial peeling است. در واقع زمانی که شما از طریق این روش پوست خود را لایه برداری میکنید، رنگ پوستتان تیرهتر میشود که این تغییر رنگ ممکن است دائمی و یا موقتی باشد.
۲. ایجاد جای زخم
علاوه بر عوض شدن رنگ پوستتان، ممکن است پس از اتمام این فرایند شاهد ایجاد زخم هایی روی پوست خود باشید. اما نگران نباشید؛ زیرا این زخم دائمی نیستند و میتوانید با مصرف آنتی بیوتیکها و یا داروهای استروئیدی آن ها را درمان کنید.
۳. قرمزی و تورم پوست
قرمزی و تورم پوست از عوارض شایع پیلینگ صورت است. بنابراین، اگر بعد از اتمام این فرایند پوستتان قرمز و یا متورم شد، نگران نباشید. زیرا این مشکل دائمی نیست و پس از چند روز رفع خواهد شد.
۴. سوزش و خارش پوست
سوزش و خارش پوست یکی دیگر از عوارض شایع این روش لایه برداری است. شما عزیزان نیز ممکن است پس از facial peeling دچار سوزش و یا خارش پوست شوید. به یاد داشته باشید که هرگز نباید پوستتان را خارش دهید؛ زیرا این مشکل پس از چند روز خود به خود برطرف خواهد شد. ام، اگر پس از گذشت چند روز سوزش و خارش پوستتان رفع نشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
۵. عفونت
زمانی که شما از طریق پیلینگ شیمیایی پوست خود را لایه برداری میکنید، ممکن است به دلیل وجود مواد شیمیایی دچار عفونت شوید. در واقع این مواد شیمیایی باعث ایجاد باکتری و یا ویروس شده و عفونت را بوجود می آورند. علاوه بر عفونت، ممکن است دچار تبخال و یا سایر مشکلات مشابه نیز بشوید.
۶. آسیب به قلب، کبد و کلیه
شاید برای شما نیز این سوال به وجود آید که لایه برداری پوست چه ربطی به قلب، کبد و کلیه دارد؟ باید بگوییم که خود پیلینگ هیچ مشکلی ایجاد نمیکند. در واقع، موادی که در این فرایند استفاده میشوند مشکلات زیادی را برای قلب و کبد و غیره به وجود میآورند. زیرا، در این فرایند از اسید کربولیک( فنول) استفاده میشود که این ماده، به عضلات قلب آسیب میرساند و باعث میشود که قلب نامنظم کار کند. علاوه بر قلب، اسید کربولیک( فنول) میتواند به کبد و کلیه نیز آسیب زیادی بزند. بنابراین، اگر میخواهید که این روش را امتحان کنید بهتر است تمامی عوارض آن را در نظر بگیرید.
در پیلینگ صورت از چه مواد و ترکیباتی استفاده میشود؟
در پیلینگ مواد و ترکیبات زیادی استفاده میشوند که برخی از آنها شامل موارد زیر میباشند:
- پلی فنلها
- رزورسینول اگزالاتی
- ویتامین C
- هیدروکینون
- اسید سالیسیلیک
- اسید لاکتیک
- آلفا هیدروکسی اسید
چه کسانی میتوانند facial peeling را انجام دهند؟
لایه برداری پوست برای افرادی که مشکلات پوستی دارند مفید است. به ویژه کسانی که با مشکلات زیر دست و پنجه نرم می کنند:
- جوش صورت مانند انوع جوش زیر پوستی، سرسفید، سرسیاه و …
- چین و چروک
- لک یا ملاسما
- سوختگی یا سایر عارضه های پوستی
علاوه بر موارد نام برده، افرادی که دارای مشکلات دیگری هستند میتوانند با پزشک مشورت کنند و سپس این روش را برای از بین بردن مشکلات خود انتخاب کنند.
دوره بهبود پیلینگ شیمیایی چقدر است؟
همان طور که بیان شد پیلینگ شیمیایی دارای انواع مختلفی است که هر کدام دوره بهبود متفاوتی دارند. در ادامه با ما همراه باشید تا مدت زمان مورد نیاز برای بهبود هر کدام را برای شما عزیزان بیان کنیم.
۱. مدت زمان بهبودی پیلینگ نرم یا سطحی
در نوع سبک، مدت زمان بهبودی ۴ الی ۷ روز است که این مدت ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد.
۲. مدت زمان بهبودی پیلینگ متوسط
در نوع متوسط ۵ الی ۷ روز طول میکشد تا پوست التیام یابد. اما ممکن است که قرمزی و یا تورم پوست تا چند ماه وجود داشته باشد و پس از چند ماه از بین برود.
۳. مدت زمان بهبودی پیلینگ سخت و عمیق
در نوع عمیق، به مدت زمان بیشتری برای بهبودی پوست نیاز دارید. در پیلنگ متوسط به طور معمول ۱۴ روز طول میکشد تا پوست التیام یابد. اما ممکن است که خالهای سفید، قرمزی، تیرگی پوست تا چند ماه وجود داشته باشند.
مراقبتها و نکات مهمی که قبل از پیلینگ باید رعایت کنید
پیش از انجام این فرایند، باید نکاتی را رعایت کنید که برخی از آنها شامل موارد زیر میباشند:
- اگر باردار هستید نباید پیلینگ را انجام دهید.
- چند ماه پیش از انجام این فرایند باید مصرف برخی قرصها همانند قرصهای ضد بارداری را متوقف کنید.
- حداقل باید ۱۴ روز از انجام عملهای زیبایی همانند میکرودرم ابریژن، گذشته باشد تا بتوانید facial peeling را انجام دهید.
- اگر بیماری قلبی دارید به طور جدی انجام این فرایند را کنار بگذارید.
مراقبتها و نکات مهمی که بعد از پیلینگ باید رعایت کنید
علاوه بر نکاتی که قبل از facial peeling باید بدانید و رعایت کنید، پس از اتمام این فرایند نیز شما عزیزان باید نکاتی را رعایت کنید که برخی از مهمترین آنها شامل موارد زیر میباشند:
- حتما کرمهای ضد آفتاب، وازلین و یا پمادهایی که پزشکتان تجویز کرده است را مصرف کنید.
- در صورتی که درد داشته باشید، میتوانید داروهای مسکن همانند ایبوپروفن را مصرف کنید.
- پس از اتمام فرایند تا چند روز برای جلوگیری از عفونت و تبخال، باید بهداشت را رعایت کنید.
- در طول مدت درمان نباید از لوازم آرایشی استفاده کنید.
- ۴۸ ساعت بعد از اتمام فرایند پوستتان را مرطوب کنید.
- اگر دور چشمانتان را نیز لایه برداری کردهاید، در فضاهای باز باید از عینک آفتابی استفاده کنید.
هزینه facial peeling چقدر است؟
حال که به طور کامل با facial peeling آشنا شدید، ممکن است بپرسید که هزینه آن چقدر است؟ در واقع نمیتوان هزینه ثابتی را برای این عملیات در نظر گرفت. زیرا، هزینه این عملیات به عوامل مختلفی بستگی دارد که برخی از آنها شامل موارد زیر میباشند:
- نوع مواد مصرفی
- محل کلینیک
- هزینه مواد بی هوشی
- درمانها و مراقبتهای پیش از انجام این عملیات
- هزینه لوازم و تجهیزات
لازم به ذکر است تا بدانید که اگر این روش را در خانه انجام دهید، هزینه کمتری دارد. اما، بهتر است که این کار را توسط افراد متخصص و در کلینیکها انجام دهید.
انجام پیلینگ صورت در خانه
همان طور که در قسمت قبل بیان شد، بهتر است که این کار را توسط افراد متخصص و در کلینیکها انجام دهید. اما اگر بنا به دلایل مختلفی نمیتوانید به کلینیکها بروید، میتوانید این روش پاکسازی پوست در خانه را انجام دهید. برای این کار، باید از روشهای خانگی همچون استفاده از ماسکهای مختلف، بخور دادن صورت، استفاده از کرم پیلینگ صورت و غیره کمک بگیرید. برخی از بهترین این روشها شامل موارد زیر میباشند:
استفاده از ماسک
برای لایه برداری پوست در خانه استفاده از ماسک لایه بردار خانگی بهترین روش است. شما عزیزان میتوانید ماسکهای مختلفی را تهیه کنید و در منزل بر روی صورت خود بگذارید. برخی از بهترین این ماسکها، شامل موارد زیر میباشند:
- خیار و گلاب
- جوش شیرین و عسل
- آووکادو و بلغور جو دوسر
- سفیده تخم مرغ، آب لیمو و نمک دریایی
- ماست و شکر
- ژلاتین
بخور دادن صورت
علاوه بر استفاده از ماسکهای مختلف، شما عزیزان میتوانید برای لایه برداری پوستتان در خانه از بخور دادن کمک بگیرید. شما عزیزان برای بخور دادن ابتدا باید ۲ لیوان آب را با یک قاشق غذاخوری بابونه ترکیب کرده و بر روی شعله بگذارید تا کاملا جوش بیایند. سپس ظرف را از روی شعله بردارید و آن را مقابل صورت خود بر روی زمین بگذارید. یک حوله کوچک بردارید و بر روی سر خود بگذارید؛ به نحوی که ظرف هم زیر حوله باشد. ۱۵ الی ۲۰ دقیقه سر خود را زیر حوله نگهدارید تا منافذ پوستتان باز شوند. پس از آن میتوانید دانههای سر سیاه را از پوست خود خارج کرده و آن را لایه برداری کنید.
بهترین ماسک های خانگی پیلینگ صورت
۱. ماسک پیلینگ برای پوست های خشک
مواد لازم:
- ۱/۴ فنجان شکر نیشکر سفید
- ۱/۴ فنجان ماست
لایه بردار خانگی اسید گلیکولیک گزینه ای عالی برای کسانی است که پوست خشک، خارش دار و تحریک شده دارند. شکر سفید پوست را به طور ملایم لایه برداری کرده و ماست به آبرسانی پوست کمک می کند. این ماسک فوق العاده را به عنوان یک لایه بردار شیمیایی خانگی برای لکه های تیره امتحان کنید. زیرا اسید گلیکولیک طبیعی به یکدست شدن پوست کمک می کند.
برای درست کردن این ماسک شکر سفید و ماست را با هم مخلوط کنید تا مخلوط به صورت خمیر درآید. مخلوط را با انگشتاندست به صورت خود بمالید. اجازه دهید ماسک به مدت ۱۵ دقیقه روی صورت شما بماند و سپس آن را با آب خنک بشویید.
۲. ماسک پیلینگ خانگی برای پوست های چرب
مواد لازم:
- یک قاشق غذاخوری جوش شیرین
- یک فنجان آب
- ۱۲ عدد قرص آسپرین بدون روکش
- آب لیمو
اسید سالیسیلیک موجود در آسپرین چربی های اضافی صورت را از بین برده و به آبرسانی پوست کمک می کند. جوش شیرین نیز می تواند pH پوست شما را در برابر اسیدیته آبلیمو متعادل کند.
برای ساختن این ماسک لایه بردار BHA، جوش شیرین را با آب در یک کاسه ترکیب کنید و مخلوط را کنار بگذارید. آسپرین را در یک ظرف کم عمق بریزید و آب لیمو را روی آسپرین بپاشید. با استفاده از پشت قاشق آسپرین را در آب لیمو خرد کنید تا خمیر غلیظی ایجاد شود.
مخلوط حاصل را با انگشتان خود روی صورتتان بمالید. حدود ۱۰ دقیقه صبر کنید تا ماسک خشک شود. سپس با پنبه آغشته به مخلوط جوش شیرین آن را پاک کنید.
۳. ماسک پیلینگ صورت برای جای جوش
مواد لازم:
- ۱ قاشق چایخوری سرکه سیب ارگانیک و فیلتر نشده
- ۱ قاشق غذاخوری سس سیب
سرکه سیب مدتهاست که به عنوان یک روش طبیعی برای کاهش ظاهر اسکارهای آکنه مطرح میشود. زیرا سلولهای مرده پوست را از بین میبرد و به بازسازی لایههای بالایی پوست کمک میکند. برای تهیه این ماسک، کافی است سرکه سیب را با سس سیب ترکیب کنید و خوب هم بزنید تا کاملا یکدست شوند. مخلوط را روی صورت خود بمالید و اجازه دهید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بماند و سپس آن را با یک پارچه نرم و آب کاملا پاک کنید.
۴. ماسک پیلینگ برای پوست های حساس
مواد لازم:
- ۱ فنجان چای سبز
- ۱ فنجان چای بابونه
- یک عدد خیار کوچک
- یک قاشق چایخوری ژلاتین بدون طعم
- ۴ اونس آب
این روش لایه برداری ملایم برای پوست های تحریک شده، خارش دار و خشک بسیار مناسب است. چای سبز پوست تحریک شده را آرام می کند. همچنین، خیار اسید اسکوربیک (ویتامین C) پوست را تامین می کند که می تواند تحریکات پوستی را تسکین داده و به کاهش تورم کمک کند.
برای تهیه این ماسک، بابونه و چای سبز را با هم در حدود ۴ اونس (۱۰۰ میلی لیتر) آب دم کرده و ژلاتین بدون طعم را به آن اضافه کنید. یک خیار را له کنید و هم بزنید تا شبیه به خمیر شود. سپس آب خیار را به مخلوط چای و ژلاتین اضافه کنید.
قبل از مالیدن ماسک به صورتتان اجازه دهید مخلوط به مدت نیم ساعت در یخچال خنک و غلیظ شود. ماسک را بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه یا تا زمانی که کاملا خشک شود روی صورت خود بمالید و سپس با آب گرم آن را جدا کنید.
معرفی بهترین سرم پیلینگ صورت
اگر به دنبال بهترین سرم پیلینگ صورت خارجی می گردید، ما به شما سرم پیلینگ صورت اوردینری را پیشنهاد می کنیم. این محصول بی نظیر یک لایه بردار قوی ساخت کانادا است که به لایه برداری و روشن شدن پوست کمک می کند. سرم پیلینگ اوردینری حاوی AHA و BHA است که برای درمان لک ها، جوش ها، کاهش چین و چروک و یکنواخت کردن پوست بسیار مناسب است. همچنین این محصول فاقد پارابن، هیدروکینون، سولفات و SLS است و از این جهت برای پوست های حساس عالی است. شما می توانید این سرم را برای پوست های نرمال تا چرب استفاده کنید.
سخن نهایی
به یاد داشته باشید که بهتر است پیلینگ را توسط افراد متخصص و پزشکان انجام دهید. لازم به ذکر است تا بدانید که اغلب افرادی که facial peeling را انجام دادهاند، رضایت بسیار زیادی از مدت زمان ماندگاری آن دارند. بنابراین، شما عزیزان میتوانید با رعایت نکات ذکر شده، مدت زمان زیادی پوست صافی داشته باشید. ما در این مقاله سعی داشتیم تا شما عزیزان را به طور کامل و مفصل با پیلینگ آشنا کنیم. اگر سوال دیگری در این زمینه دارید، برای ما کامنت بگذارید تا همکاران ما در اسرع وقت به سوال شما پاسخ دهند.
شما تا به حال کدام روش پیلینگ صورت را انجام داده اید؟ نظرات و تجربیات خود درباره پیلینگ صورت را با ما به اشتراک بگذارید.