فهرست مقاله
- انتخاب شامپوی مناسب مو
- منظور از شامپوی بدون سولفات چیست؟
- شامپوهای بدون سولفات چه کاربردی دارند؟
- شامپوهای فاقد سولفات چه مزیت هایی دارد؟
- معایب شامپوهای بدون سولفات
- شامپو های بدون سولفات برای چه کسانی مناسب است؟
- عوارض شامپو بدون سولفات
- تمام شامپوهای سدیم دار مضر می باشند؟
- تشخیص شامپو های فاقد سولفات تقلبی و فیک
- سدیم موجود در شامپوها میتواند دلیل ابتلا به سرطان باشد؟
- شامپوهای بدون سولفات جایگزین ژل شستشو صورت
- نحوه استفاده از شامپو بدون سولفات
- آیا شامپو بدون سولفات باعث ریزش مو میشود؟
همه ما برای نظافت موهای خود نیاز به ماده شوینده ای داریم که مناسب موهای ما باشد. یکی از مواردی که باید به آن توجه کنیم انتخاب شامپو متناسب با نوع و نیاز موهایمان می باشد. از میان انواع مختلف و متنوع شامپوهایی که در بازار موجود است، شامپوهای فری سولفات این روزها محبوبیت بسیار بالایی پیدا کرده اند. اما چرا استفاده از شامپوهای بدون سولفات برای سلامت موها اهمیت دارد؟ سدیم موجود در شامپوهای معمولی تا چه مقدار می تواند به مو و پوست سر آسیب بزند؟ دراین مقاله هر آنچه نیاز است در رابطه با انتخاب شامپو مناسب و ترکیبات مضر آن بدانید برایتان آورده شده است. با ما همراه باشید.
انتخاب شامپوی مناسب مو
یکی از مواد شوینده بسیار پرمصرف، شامپوها می باشند. شامپوها انواع مختلف و متنوعی دارند که انتخاب آن ها به نوع مو، آب و هوا، توان مالی هر فرد و … بستگی دارد. از انواع شامپوها می توان به شامپو برای موهای چرب، شامپو برای موهای خشک، شامپو برای موهای رنگ شده و … اشاره کرد که هر کدام از آن ها ویژگی ها و مشخصات منحصر به فردی دارند. یکی از شامپو هایی که امروزه مورد استفاده قرار گرفته است، شامپوی بدون سولفات می باشد. لازم به ذکر می باشد که انواع شامپو ها توسط برند های گوناگون تولید می شوند.
منظور از شامپوی بدون سولفات چیست؟
شامپوی بدون سولفات شامپویی می باشد که در ترکیب و یا فرمولاسیون آن از سدیم استفاده نشده است. سدیم موجود در شامپوها در صورتی که به خوبی شسته و تمیز نشوند ممکن است صدمه های مختلفی به پوست سر و موها وارد کند. برای تشخیص شامپوهای بدون سولفات باید ترکیبات و فرمولاسیون آن ها را مورد بررسی قرار داد.
شامپو هایی که در ترکیبات آن ها از موادی چون سدیم لوریل سولفات، سدیم لورت سولفات، آمونیوم لوریل سولفات و … استفاده نشده است شامپوهای بدون سولفات هشتند. بروشور و یا برچسب های نصب شده روی شامپو های بدون سولفات عاری از کلمات اختصار مانند SLS و SLES می باشند.
شامپوهای بدون سولفات چه کاربردی دارند؟
انواع شامپوهای تولید شده بدون سولفات دقیقا مثل شامپو های معمولی مصرف میشوند. در حقیقت از این نوع شامپو می توان برای شستن مو ها و صورت استفاده کرد.علاوه بر اینکه شامپوی بدون سولفات عوارض شامپو های معمولی را ندارد، مانع از صدمه دیدن موها می شود.
شامپوهای فاقد سولفات چه مزیت هایی دارد؟
همانطور که گفته شد شامپو های بدون سولفات تفاوت زیادی با شامپو های معمولی ندارند اما مزیت ها و ویژگی های منحصر به فردی دارند که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- جلوگیری از خشک شدن مو ها
یکی از ویژگی ها و یا مزیت های بسیار مهم این نوع شامپو، جلوگیری از خشک شدن مو ها می باشد. در حقیقت استفاده از این نوع شامپو ها مانند شامپو های سدیم دار به بافت مو صدمه وارد نمی کنند. بعد از مدتی استفاده باعث خشک شدن مو ها نخواهد شد و موها شکننده نمی شوند.
۲- رفع شوره سر
شامپوها حاوی مواد شیمیایی می باشند و دراثر ماندگاری طولانی مدت روی موهایتان مشکل ساز می شوند. شامپو بدون سولفات از خشک شدن پوست سر که یکی از عوامل ایجاد شوره سرمیباشدجلوگیری می کند، در واقع میتوان گفت با جلوگیری از خشکی سر، شوره سر را درمان می کند.
۳- جلوگیری از تغییر رنگ موها
این نوع شامپو بر خلاف شامپوهای معمولی و یا شامپوهایی که در ساختار آن ها از سدیم استفاده شده تغییری در رنگ موها ایجاد نمیکند . به عبارت دیگر شامپو های سدیم دار دارای ذرات بسیار ریزی می باشند که باعث تحریک رنگ دانه های مو می شود و باعث تغییر رنگ مو ها میشود. در حقیقت شامپو های مختلفی تحت عنوان شامپو برای مو های رنگ شده وجود دارد، لازم است بدانید اگر در ساختار این نوع شامپوها از سدیم استفاده شده باشد نه تنها به تثبیت رنگ مو ها کمک نمی کنند، بلکه باعث تغییر رنگ در موها خواهد شد.
۴- حفظ چربی طبیعی مو
چربی طبیعی مو برای سلامت موها لازم است . این چربی طبیعی مانع از خشک شدن موها می شود. شامپو هایی که در ترکیبات و یا فرمولاسیون آن ها از سدیم استفاده شده چربی موها را به خوبی پاک می کند اما باعث از بین رفتن بخش زیادی از چربی طبیعی مو میشود. شامپوهای بدون سولفات علاوه بر این که موها را به خوبی تمیز می کند چربی طبیعی موها را از بین نمی برد. چربی طبیعی موها برای تغذیه ساقه مولازم است.
۵- حفظ درخشندگی مو
شستن بیش از حد مو باعث خشکی مو میشود اگر این شستشو به صورت مکرر با استفاده از شامپو، نرمکننده یا مواد حالت دهنده موی قوی باشد احتمال بروز خشکی بیشتر خواهد شد؛ شامپوهای بدون سولفات علاوه بر حفظ رنگ مو، باعث درخشندگی مو ها می شود و از کدر شدن موها به مرور زمان جلوگیری میکند.
۶- حفظ رطوبت ساقه ی مو
یکی دیگر از ویژگی های مهم شامپو بدون سولفات حفظ رطوبت مو و پوست سر می باشد. شامپو های بدون سولفات بر خلاف شامپوهای معمولی علاوه برحفظ درخشندگی مومانع از وز شدن موها و موخوره می شوند. لازم به ذکر می باشد که رطوبت موها مانع از خشک شدن، گره خوردن موها، وز شدن آن ها و موخوره می شود.
۷- مناسب برای انواع مو
شامپو بدون سولفات برای انواع مو مناسب می باشد. منظور از انواع مو، موهای صاف، موهای رنگ شده، موهای فر، موهای حالت دار و … می باشد. با توجه به حذف سدیم در ترکیبات این نوع شامپوها استفاده از آن برای تمامی افراد بی ضرر میباشد.
۸- جلوگیری از تحریک چشم ها
به دلیل حذف مواد شیمیایی و سدیم از شامپوهای فاقد سولفات واکنش های آلرژیک چشم به کمترین حد خود میرسد. شامپوهای بدون سولفات باعث تحریک چشم ها، قرمز شدن آن ها، سوزش و … نمی شود. در نتیجه این نوع شامپوها را می توان برای کودکان نیز مورد استفاده قرار داد.
۹- کمک به حفظ محیط زیست
تمام موادی که ما استفاده میکنیم از راه های مختلف به طبیعت بازمیگردد ترکیبات شامپوهای بدون سولفات فاقد مواد شیمیایی می باشد، در نتیجه به محیط زیست صدمه وارد نمی کند، زیرا از مواد گیاهی به جای مواد شیمیایی در ترکیباتشان استفاده شده است .
۱۰- جلوگیری از ریزش مو
خشکی پوست سر میتواند به فولیکول مو آسیب برساند و باعث ایجاد ریزش مو در افراد شود ،شامپو های بدون سولفات به دلیل عدم وجود مواد شیمیایی در ترکیباتشان، باعث تقویت ریشه مو می شوند و از ریزش مو جلوگیری می کنند.
معایب شامپوهای بدون سولفات
شامپوهای بدون سولفات هم مانند سایر شامپوها دارای معایبی می باشند، اما معایب آن ها نسبت به سایر شامپوها کمتر است. در حقیقت شامپو بدون سولفات با حداقل معایب وعوارض نسبت به شامپوهای معمولی شستشوی موی شما را انجام میدهد. این نوع شامپو برای افرادی که موهای بسیار چرب دارند مناسب نمی باشد. زیرا چربی طبیعی موها و پوست سر و رطوبت ساقه ها را حفظ می کنند، در نتیجه افرادی که موهای بسیار چربی دارند، بهتر است از این نوع شامپو استفاده نکنند. برای کنترل چربی مو میتوانید از ماسک های خانگی بسیاری استفاده کنید که به شما در کنترل این چربی کمک میکند
عده ای بر این باورند که هر چه شامپوها بیشتر کف کنند، قدرت پاک کنندگی بیشتری دارند اما لازم به ذکر است که این باور کاملا اشتباه است. شامپوهای بدون سولفات قدرت کف کنندگی بالایی ندارد اما از کیفیت بسیار بالایی برخوردارند. علت کف نکردن و یا کم کف کردن آن ها حذف سدیم از ترکیبات آن هاست.
یکی دیگر از معایب شامپوهای بدون سولفات این است که برای تمیز شدن موهایتان لازم است که به میزان و دفعات زیاد از این شامپوها استفاده کنید. بنابراین می تواند از نظر اقتصادی برای شما به صرفه نباشد.
شامپو های بدون سولفات برای چه کسانی مناسب است؟
همانطور که گفته شد شامپوهای بدون سولفات برای انواع مومناسب هستند. قصد داریم بیان کنیم که استفاده از این نوع شامپو برای چه کسانی مناسب تر است؟ به عنوان مثال:
۱. افرادی که دارای پوست حساس هستند
شامپو های بدون سولفات عموما برای افرادی که پوست های حساس دارند بسیار مناسب است. این نوع شامپو ها مانع از تشدید مشکلات پوستی مانند اگزما، پسوریازیس و … می شود و از التهاب جوش و آکنه پوست سرجلوگیری می کند.
۲. افرادی که موی وز و خشک دارند
کسانی که موهای خشک و وز دارند، بهتر است از شامپو های بدون سولفات استفاده کنند. شامپوهای بدون سولفات با حفظ رطوبت و چربی طبیعی پوست مانع از خشک شدن و وز شدن مو می شود.
۳. افرادی که مرتب موی خود را رنگ میکنند
استفاده از شامپوهای بدون سولفات برای افرادی که مرتب موهای خود را رنگ می کنند بهترین گزینه می باشد. در حقیقت یکی از عوارض رنگ کردن مو آسیب به ساقه ی مو میباشد که باعث ضعیف شدن آن ها می شود، در نتیجه برای این که لطافت و درخشندگی موها از بین نرود بهتر است از شامپوهای گیاهی و بدون سولفات استفاده شود شامپوهای فاقد سولفات رنگ موها را نیز تثبیت می کند
۴. افرادی که به صورت روزانه حمام می روید
اگر جز آن دسته افرادی هستید که عادت دارید هر روز به حمام بروید و موهای خود را بشویید، بهتر است از شامپوهای بدون سولفات استفاده کنید. شستن روزانه موها با شامپو های معمولی به شدت به مو صدمه می زند، در نتیجه برای حفظ سلامتی موها بهتر است از شامپوهای بدون سولفات استفاده شود.
۵. افرادی که به تازگی کراتینه یا بوتاکس مو انجام داده اید
لازم به ذکر است مصرف شامپوهای بدون سولفات توسط افرادی که موهای خود را کراتینه کرده اند و یا بوتاکس مو انجام داده اند بلامانع می باشد.
۶. افرادی که درگیر با موخوره هستند
عده ای از موخوره رنج می برند و می دانیم که تنها راه حل قطعی برای درمان موخوره، کوتاه کردن موها می باشد، اما استفاده از شامپو های بدون سولفات نه تنها مشکل موخوره را تشدید نخواهد کرد بلکه به درمان آن تا حدودی کمک می کند. در نتیجه مصرف این نوع شامپو توسط افرادی که به موخوره دچار می باشند، توصیه می شود.
عوارض شامپو بدون سولفات
زمانی که تبلیغات منفی علیه شامپوهای حاوی سولفات بالا گرفت، بسیاری از مردم به شامپوهای فری سولفات روی آوردند. به ویژه خانم هایی که از درمان های صافی یا احیای مو استفاده کرده اند، برای مراقبت از موهایشان از این شامپوها استفاده می کنند. اما بعد از گذشت مدتی عوارض شامپو بدون سولفات نیز خود را نشان دادند. برخی از این عوارض عبارتند از:
چرب شدن موها
یکی از نقاط قوت شامپوهای بدون سولفات ملایم بودن آن هاست. اما موضوع می تواند نقطه ضعف آن نیز باشد. پاک کننده های ملایمی که در ترکیبات این نوع شامپوها استفاده می شوند، نمی توانند به خوبی موهای شما را تمیز کنند و چربی های مو و کف سر شما را از بین ببرند. بنابراین با وجود شستشوی زیاد، باز هم کف سر شما چرب می ماند و عوارضی مانند ریزش مو و شوره سر را تجربه خواهید کرد.
آسیب به پوست سر
شاید فکر کنید که همه شامپوهای بدون سولفات ملایم و برای موها و کف سر مناسب هستند. بله، برخی از این محصولات که قدرت تمیزکنندگی خوبی ندارند، ملایم هستند. اما بسیاری از شرکت ها برای اینکه ویژگی تمیزکنندگی را به شامپوهای خود اضافه کنند، از ماده ای به نام اولفین سولفونات استفاده می کنند. این ماده برای پوست سر بسیار خشن است. چربی های کف سر و تار موها را بیش از حد لزوم از بین می برد و در طولانی مدت تار مو را سوراخ کرده و به درون آن نفوذ می کند.
کاهش حجم موها
شامپوهای فری سولفات حجم موها را کاهش نمی دهند. اما حجم کاذبی که سایر شامپوها ایجاد می کنند را به موهای شما نمی دهد. بنابراین ممکن است احساس کنید که موهای شما کم حجم شده است و از ظاهر آن ها راضی نباشید.
تمام شامپوهای سدیم دار مضر می باشند؟
در پاسخ به این سوال باید گفت، بله تمام شامپوهای سدیم دار مضر می باشند و به مو صدمه وارد می کنند. اما میزان صدمه وارد شده به موها توسط سدیم به کار رفته در شامپوها با هم متفاوت می باشد. به عبارت دیگر شامپوهایی که روی آن ها از کلمه اختصار SLS استفاده شده است نسبت به شامپوهایی که روی آن ها از کلمه اختصار SLES استفاده شده است صدمه کمتری به مو وارد می کند و کم ضرر تر می باشد. ما این به این معنی نیست که شامپو هایی که نماد SLS در بروشور و یا فرمولاسیون آن ها نوشته شده است، بی ضرر می باشند.
تشخیص شامپو های فاقد سولفات تقلبی و فیک
به دلیل استقبال بی نظیر مردم از شامپو های بدون سولفات، تعدادی از شرکت های سودجو اقدام به تولید نمونه های تقلبی و یا فیک، از این نوع شامپو ها کرده اند. تشخیص شامپو های بدون سرب اصل از نمونه های تقلبی کار نسبتا دشواری می باشد. برای خرید شامپو های اصل بدون سرب بهتر است از مراکز معتبر کمک گرفت. شامپو های تقلبی بدون سرب علاوه بر این که بی کیفیت می باشند، به شدت به ساقه مو ها و ریشه آن ها صدمه وارد می کنند. در حقیقت صدمه وارد شده به مو ها توسط چنین شامپو هایی بیشتر از شامپو های دارای سرب می باشد.
سدیم موجود در شامپوها میتواند دلیل ابتلا به سرطان باشد؟
عده ای از افراد سوال می کنند که شامپو های سولفات دار سرطان زا می باشند یا خیر ؟ در پاسخ به این سوال باید گفت، توسط هیچ روش علمی و یا آزمایشی ثابت نشده است که شامپو های سولفات دار سرطان زا می باشند، در نتیجه این که عده ای فکر می کنند شامپو های سولفات دار سرطان زا می باشند، یک باور کاملا غلط و نادرست می باشد.
شامپوهای بدون سولفات جایگزین ژل شستشو صورت
شامپوهای بدون سولفات را نمی توان جایگزین ژل شست و شو صورت قرار داد. برخی افراد از شامپو برای صورت و بدن نیز استفاده می کنند، ماده ای که در شامپوی سر استفاده می شود برای پوست صورت مناسب نیست. چون ماده ای قوی است تا کثیفی و چربی را از بین ببرد، بنابراین باعث خشکی و ناراحتی پوست صورت می شود و برای حفظ سلامتی پوست مناسب نمی باشند.. اما در مواردی با تجویز پزشک متخصص می توان از شامپو بچه استفاده کرد.
نحوه استفاده از شامپو بدون سولفات
روش استفاده از شامپوهای فری سولفات فرقی با سایر شامپوها ندارد. اما خبر خوب این است که اگر احساس می کنید موهایتان سریع چرب می شود، می توانید هرروز از این شامپوها استفاده کنید و نگران آسیب به موهایتان نباشید. برای شستشوی موها با شامپوهای بدون سولفات به روش زیر عمل کنید:
- ابتدا موهایتان را خوب خیس کنید.
- مقداری از شامپو را کف دستتان بریزید، کمی آب به آن اضافه کنید تا رقیق شود، سپس آن را به موهایتان بمالید.
- کمی آب بیشتر به موهایتان اضافه کنید تا شامپو به طور یکنواخت پخش شود و بتواند کمی کف کند.
- ۳ دقیقه کف سر و موهایتان را به طور ملایم ماساژ دهید.
- در نهایت با آب ولرم آبکشی کنید.
آیا شامپو بدون سولفات باعث ریزش مو میشود؟
با توجه به تحقیقاتی که تا کنون صورت گرفته است، شامپو بدون سولفات منجر به ریزش مو نمی شود. اما چرا برخی افراد پس از استفاده از این شامپوها ریزش موی شدیدی را تجربه می کنند؟ دلیل این اتفاق را باید در جایی خارج از ترکیبات شامپو جستجو کرد. حقیقت این است که شامپوهای بدون سولفات قدرت تمیزکنندگی کمتری نسبت به سایر شامپوهای حاوی سولفات دارند. بنابراین نمی توانند به خوبی چربی کف سر شما را از بین ببرند. و اگر مدت زمان زیادی پوست کف سر شما چرب بماند، دچار ریزش مو خواهید شد.
این اتفاق بیشتر برای کسانی می افتد که موهای چرب دارند. از این رو بهتر است که از شامپو بدون سولفات برای موهای چرب استفاده کنند. در فرمولاسیون این شامپوها معمولا از ترکیباتی استفاده می شود که بتواند با چربی ها مبارزه کند و آن ها را به طور موثری از بین ببرد.